A Dunakanyar biciklivel: Dunakeszi és Szob között 100 km-en

2024.05.07

Gyerekkorom óta a kedvenc kerékpáros túraútvonalam a Dunakesziről Vácra vezető EuroVelo 6. Tini korom óta gurulok rajta, sose unom meg. Viszont csak párszor mentem el Szobig, így adta magát, hogy idén húsvétkor, ha már úgyis Dunakeszin voltunk, menjünk el Szobig s vissza. Így drótszamarainkkal száz kilométert sikerült abszolválnunk.

De mi is az az EuroVelo és mi mögötte az a hatos szám?

Az EuroVelo, vagy hosszabb nevén Európai Kerékpárút-hálózat, 16 hosszútávú, szinte egész Európát behálózó kerékpárút rendszere. Hazánkban 4 útja megy keresztül:

A hatos szakasz az egyik legnépszerűbb. Szokták "folyók útvonalának" is nevezni, mert 6 európai folyó mellett is elhalad. Hazánkban a Duna vonalát követi: Rajkánál csatlakozik be, Győrtől Esztergomig halad, Vácnál kettéválik: egyik része tovább halad Göd és Dunakeszi felé, a másik része komppal átmegy a Dunán, s Szentendre felé tart. Budapesten újra egyesül, majd Ráckevét követően, Baja felé veszi az irányt, hogy aztán Mohács után elhagyja az országot.

Mindegyik, hazánkat átszelő útvonalról bővebb információ itt található.


Dunakeszi - Szob - Dunakeszi

Kicsit nehezen vettem rá magam, hogy erről a kirándulásról írjak, mert számomra annyira ismert, magától értetődő a táj. De hogy pont ez az útvonal ne szerepeljen az oldalamon? Hát még mit nem!

Azzal kezdeném, hogy az útvonal nagyon jól kitáblázott, s néhol felfestett. A településeken azért legyünk figyelmesebbek, mert olykor nehezebben vehetünk észre egy-egy táblát vagy jelet.

Beszámolómat indítsuk Dunakeszin, de lejjebb írok budapesti kiindulási tippeket is. A helyi dunaparti részen több kiépített parkoló is fogad, ha autóval érkezünk. De a vonatközelkedés is egyszerű és gyors. Érdemes Dunakeszi-Gyártelep állomáson leszállni.

A hangulatos sétányon lassan haladjunk, mert nagy a gyalogos forgalom, a rév előtt pedig mindig besűrűsödik. Fellelhető itt több büfé, fagyizó is. A komp Dunakeszit és Horányt köti össze, folyamatosan szállítja át az utasokat nagyjából reggel öt és este kilenc között. A Csurgó-patak mentén kicsit elhagyjuk a Duna közelségét, s a Pihenő sétány nevezetű úton haladunk tovább (az út mentén többször van kék kút).

Dunakeszit és Gödöt egy kis kalandos rész választja el egymástól: rövid, de meredek lejtőn kell legurulunk, hogy aztán egy icipicit hosszabb, de szintén meredek emelkedőn felhajtsunk, s megérkezzünk Gödre (jobb kézre egyből kút s pihenő is lesz). A városban nagyrészt kertes házas utcákon haladunk, sok kanyarodással. A temetőnél (előtte kék kút) befordulunk balra, a Petőfi Sándor utca rosszabb burkolatán végig zötykölődünk, majd elhaladunk egy általános iskola előtt. Egy kicsi evangélikus templom mellett található a gödi Feneketlen-tó, itt érdemes lehet egy kicsit szusszanni, s hallgatni a kuruttyoló békákat, vagy akár lesétálni az itteni dunapartra. Folytatva utunkat kacskaringózunk tovább, elmegyünk egy Penny Market háta mögött, majd egy töltésen találjuk magunkat, amelyet pár éve újra aszfaltoztak, így már könnyebb rajta suhanni. A büféknél (van halas és lángosos is) elköszönünk a töltéstől, újra a kis utcák útvesztőjében haladunk, majd kilyukadunk a Sportterasznál (étel, ital, jégkrém), ahol újra egy töltésen zötykölődünk tovább, immáron Sződligeten.

A lakónegyedet megkerüljük, majd elérkezünk egy firssen aszfaltozott s festett részhez, amelyet régen nagyon kedveltem. Pár méterre tőlünk fut a kettes főútvonal, de olyan sok nagy fa volt közöttünk, hogy szinte nem is lehetett az autókat hallani. Sajnos mára ez megváltozott, mert nemrégiben csöveket fektettek le a két út közé, ami miatt sok fát ki kellett vágni. A végén átkelünk a Sződrákos-patak felett, majd elmegyünk a sződligeti kikötő mellett.

A következő pár kilométer nyáron, a kitett napsugárzás miatt, meleg szokott lenni. Jobb kezünk felé ártéri zóna, pár éve tartó építkezéssel. Majd megérkezünk egy pihenőponthoz, ahol kút is található. Az út felett fa tábla hirdeti: Vácra érkeztünk. Ez követően a kedvenc szakaszomhoz érünk, amelyet őserdőnek is hívhatnánk. A folyó közel van hozzánk, rengeteg a növény, sok a nagy s idős fa. A hőmérséklet érezhetően alacsonyabb minden évszakban. A madarak, a bogarak, a békák mind-mind énekelnek. Nagyon szeretem. Kijelölt Mária-út is halad itt, illetve a futók is szeretnek itt sportolni, így legyünk figyelmesek.

Ennek a szakasznak a vége felé néha büdös lehet: jobbunkon van a regionális vízműtelep. Az út hatalmas platánfák közé vezet. Érdemes lehet itt is megállót beiktatni, vagy kicsit letérni az aszfaltról, s megnézni a Ligeti horgásztavat, amely vizében mindig rengeteg kacsa úszkál. Vagy akár a tó távolabbik oldalán található Mária-forrást vagy Hétkápolnát.

Az útvonal elvisz a váci korzóra, ahol legyünk körültekintőek, mert mindig sokan vannak, s nem mindenki ismeri a felfestett kerékpárút jeleket. A játszótéren van kút, a komp után pedig éttermek, kávézók, fagyizók várnak. Általában itt szoktam egy kis pihenőt tartani valamelyik padnál, mert csodálatos kilátás nyílik innen a Börzsöny hegyvonulataira.

Ezt követően a kerékpárút elhalad a váci börtön előtt, majd csónakházak s dunaparti lakások előtt gurulunk. Több helyen is le lehet menni a kavicsos partra. Elsuhanunk egy folyami kikötő, egy régen bezárt kavicsüzem, s egy romos épület mellett. Egy fa hídon átkelünk a Felső-Gombás-patak felett, majd átszelünk egy lakóövezetet, amely után, egy hirtelen jobb kanyart követően felmászunk egy dombon.

Az emelkedő végén, a kanyarban található a Hekk Terasz nevezetű büfé, ami nemcsak a biciklisek egyik kedvence, sokan járnak ide autóval is. A kisebb nyaralókat, kerteket követően a napsütötte aszfalton egy óriás gyík szaladt át előttünk - ekkorát még sose láttunk. A vasúti sínekkel párhuzamosan haladunk tovább egy széles úton, amely aztán egy alagúttal átvezet minket a 12-es főút alatt. Innen csak gurulunk lefelé, amíg egy hirtelen magasodó híd lelassít.

A főúttal párhuzamosan haladunk, majd megérkezünk Verőcére. A település elején van egy kisbolt s trafik, ha kell, itt fel tudunk töltekezni. Pont előtte lesz vége a kerékpárútnak, becsatlakozunk az autók közé, az út szélén leválasztott festéssel. Verőcén van szabadstrand, több büfé és cukrászda is. Kis idő múltán a kerékpársáv átmegy a túloldalra, egy nemrégiben épült baptista imaháznál. Pár tekerés múlva már Kismaroson vagyunk, a második utcán letérünk, majd hamarosan egy töltésen vezet utunk, amelyre ráférne egy felújítás. Sajnálatos módon sok kilométeren át haladunk ezen, de olykor a panoráma talán kárpótol bennünket - főleg a Visegrádi vár.

Nagymarosra érve újra felpezsdül az élet, több helyen is tudunk enni-inni, padon ülve pihenni. A központ után elhaladunk egy nemrégiben átadott bringa pálya előtt, ahol a pumpa pálya mellett ügyességi feladatok és döntött kanyarok is épültek. Kicsivel arrébb egy kőkereszt előtt haladunk el a széles úton, majd egy tábla hirdeti: ez a Beatrix Királyné kerékpárút.

Innentől a 12-es út mellett haladunk végig a kerékpárúton. Haladós, kellemes bambulni a jobbra található börzsönyi Szent Mihály-hegy sziklás oldalát, vagy a balra folyó Dunát, s a mögötte magasodó Pilis- és Visegrádi-hegység vonulatait: csodálatos ez a Dunakanyar! A Dömösi átkelés megállónál eszünkbe juthat, hogy e felett található a Remete-barlang, vagy hogy a hegyi törmelék ide szokott leomlani a sínekre, ami miatt olykor hetekig nem jár a vonat, vagy hogy a túlparton láthatjuk a Prédikálószéken álló kilátót.

Nemsokára megjelennek az első házak: ez már Zebegény. A kerékpárutat villanyoszlopok és autókihajtók tarkítják, legyünk figyelmesek. Egy lejtő után bemegyünk a házak közé (kék kút az út szélén), majd kisebb emelkedőt követően rálelünk egy panoráma pontra, hogy aztán onna legurulva folytathassunk kirándulásunkat a kényelmes kerékpárúton.

A hátralévő pár kilométer hol kicsit emelkedik - hol kicsit lejt. Van egy szakasz, amelyet a fák gyökerei nagyon feltoltak, óvatosan menjünk át rajta. Kisvártatva megérkezünk Szobra, ahol a hajóállomásnál, a Zátony büfében szinte csak biciklisek fogyasztanak. Becsatlakozunk hozzájuk mi is, eszünk, iszunk, pihenünk, hogy aztán újult erővel ugyanezen az útvonalon visszatekerjünk.


Ha utunkat Budapestről indítjuk

Ha nem akarunk kompozni, akkor érdemes Pest felől a külső Váci út menti kerékpárúton elhagyni a várost, amely a Megyeri híd alatt vezet tovább. Az újpesti cérnagyártól végig kerékpárúton haladhatunk, amely Dunakeszi előtt, a Burger King-es körforgalomnál letér a Dunapartra. Ha Buda felől érkezünk, akkor pedig érdemes átmenni a Megyeri hídon (az egyik oldala a kerékpárosoké, a másik a gyalogosoké), s az imént taglalt kerékpárutat követve hamar Dunakeszire érkezhetünk.

Útvonal: EuroVelo 6: Dunakeszi > Göd > Sződliget > Vác > Verőce > Kismaros > Nagymaros > Zebegény > Szob > Zebegény > Nagymaros > Kismaros > Verőce > Vác > Sződliget > Göd > Dunakeszi
Táv: 100 km
Szint: + 270 m; - 270 m
Mozgás idő: 5:29
Egész idő: 8:11


További fényképek, sztorik, érdekességek:
Facebook
Instagram