Pilis-hegység

A Pilis-hegység a Dunántúli‑középhegység legkeletibb része, népszerű kirándulóhelyek központja. Legmagasabb pontja a Pilis-tető (756 m).
Jellemző kőzetei a mészkő, a dolmit és a homokkő. Jellemzőek a kocsánytalan tölgyesek.

A Remeték útja átvezet a Pilis-hegység egykoron remeték lakta tájain. Csodálatos helyeken, ismert és kevésbé ismert pontokat felkeresve haladunk ezen az utazáson. Az utazáson, amely ha akarjuk lehet zarándokút, elmélyülés, önvizsgálat, vagy akár teljesítményorientált túra is. Hiszen a Pálos utak mindig egy testi-lelki kirándulásra invitálják a...

Egy napsütötte februári szombaton Piliscsév felé vettük az irányt, hogy felkeressük a környék híres barlangját és forrásait. A körtúra nem volt túl hosszú, azonban nagyon látványos helyeken vezetett a szép, tavaszi jellegű napsütésben.

2023 november közepén egyesületünk egy közös évzáró kirándulást szervezett a nálunk végzett túravezetők részére. Kriszti és én közösen terveztük meg, amelyben nagy hasznunkra vált az ő helyismerete: remek történeteket osztott meg velünk s csodás helyekre kalauzolt el minket.

A Pilis legmagasabb pontja a Pilis-tető (756 m), amely tetején az egykori légvédelmi rakétabázis mellett a Boldog Özséb-kilátó is megtalálható. Ebben a bejegyzésben két útvonalat is ajánlok, amelyeket sok év különbséggel jártam be. Kaptatásban, szép kilátásban, panorámában nem lesz hiány!

Július második hétvégéjén összejöttek a családok, s elmentünk egy közös kirándulásra. A Dömörkapuhoz és környékére látogattunk el, mert ez nincs messze a fővárostól, van benne átmozgató kihívás, és mert számunkra ez a környék eddig kimaradt.

A november végi, napos időt kihasználva harmadmagukkal elmentünk a Holdvilág-árokhoz, amely már régóta a bakancslistánkon szerepelt. A szép, tiszta szombat sok kirándulónak a kedvét meghozta: a turista utak megteltek, az emberek feltorlódtak, az akadályok előtt sorban állás volt.