Fóti-Somlyó

2022.12.30

A fővárostól északkeletre, Fóton magasodik a Somlyó-hegy. A környékből szigetként kiemelkedő hegy nagyon változatos, hiszen mészköves, löszös és homokos részek tarkítják, amely mellett gazdag növény- és állatvilággal is büszkélkedhet. Ezek közül a lepkék, azon belül is a fóti boglárkalepke talán az egyik legkiemelkedőbb.

A 3500 méter hosszú, tíz állomásos tanösvényt a kék lepke turistajelzés jelöli. Indulópontnak célszerű a Fáy Présházat választani, az itteni parkolóban otthagyhatjuk járművünket.

Egykoron a présház körül rengeteg szőlőültetvény volt, egy meghitt, csendes kis sziget a főváros zajától. Éppen ezért, a kor olyan jeles képviselői sokszor megfordultak itt, mint például Deák, Kossuth, Vörösmarty vagy Jedlik Ányos. Az épület továbbá azért is fontos hely, mert itt született meg a fröccs: állítólag Jedlik szódát töltött Fáy borába, majd Vörösmarty ezt fröccsnek nevezte el.

Utunk első méterein felmegyünk a domboldalra, majd jobbra fordulva haladunk tovább egy szélesebb úton. A második megállónál, a sorompónál balra fordulva követjük tovább a jelzést. Egy kis kanyarral jutunk fel a kilátópontra. De látszik, hogy a löszös talajon több utat is kijártak a gyalogosok, biciklisek és lovasok.

A kopár kilátópont nagyon csodálatos: nemcsak Fótot és a környék településeit látjuk, hanem a Budai-hegységet, a Megyeri-hidat, a Pilist és a Visegrádi-hegységet is. Ottlétünkkor enyhe homály volt, de még így is könnyedén felismertük a főbb látványosságokat.

Ezt követően a sétánk immár a fák közé vezet, ahol több fa vagy bokor nevét is kiírták. Az akácosok után a Somlyó közepére érve egy kicsit éles bal kanyart teszünk, amely után fokozatosan elkezdünk ereszkedni. Elsétálunk egy 200 évesnél is idősebb tölgy mellett, amely olyan, mintha csak a Harry Potter világából érkezett volna.

A körtúránk utolsó métereit már a családi kertes házak mellett tesszük meg, először egy homokos, majd már aszfaltos útszakaszokon.

Sajnos a tanösvény megállóiból több helyen is hiányoznak az információs táblák. Remélhetőleg ezt majd pótolják a közeljövőben.

A hely nagyon kedvelt a kutyasétáltatók és az idősebb korosztály körében is. Nem csoda, remek helyszín egy kellemes, könnyed sétálásra, mini kirándulásra.

Mindenképpen érdemes tavasszal és nyáron is felkeresni, amikor ezernyi lepke repked a környéken.

Táv: 3,5 km
Szint: + 105 m; - 115 m
Mozgási idő: 0:56
Egész idő: 1:05

További fényképek, sztorik, érdekességek:
Facebook
Instagram