Teknős Tanösvény Dunakeszin

2024.04.04

2023 decemberében, a két ünnep között, ellátogattunk megtekinteni a nyáron átadott lápi tanösvényt. Kellemes séta volt, amely rengeteg felfedezést s újdonságot hozott.

A Dunakeszin található Auchan áruháznál lévő buszmegálló mellett egy fatákolmány magasodik: ez jelzi az ösvény elejét. Innen indul a nagyjából 900 méter hosszú nyomvonal, amely a helyi lápvidéket, annak kis tavait, nádasait, állat- és növényvilágát mutatja be az ide érkezőknek.

Az ösvény elején már megjelennek a pallók, amelyeken közlekedhetünk. Ám ezek egymástól olyan távolságra vannak (nem csak itt, hanem az utunk során több helyen is), amelyet nem lehet átlépni, így az ember kénytelen lelépni az olykor erősen saras földre. Ez nyilván nem nagy probléma, de sokszor vagy sokaknak kellemetlen lehet - ottlétünkkor igazi dagonyázós sár volt, jó lett volna, a benne való taposást minimalizálni.

Az információs táblák grafikája és kivitelezése lenyűgöző, nem igazán láttam még ilyen minőséget - remélem az idő vasfoga nem fog ki rajta! A leírtak is érdekesek, érthetőek kicsiknek s nagyoknak egyaránt.

A lápmaradványon megfigyelhető a jégmadár, a fülemüle, a vadkacsa, a szürke gém, a mocsári teknős (hazánk egyetlen őshonos teknősféléje), a barna varangy, a vízisikló, a zöld gyík, a pettyes gőte, a kecskebéka, a bolharák, a hanyattúszó poloska, a vöröshasú unka, a hód, a csigapióca, a nagy mocsárcsiga s az édesvízi szivacs is - igazi gazdag ékszerdoboz ez.

Sajnos, ahogy a világ minden táján, így hazánkban is a lápok többsége eltűnt. A kihelyezett információs tábla azt mondja, hogy Magyarországon az utóbbi közel 300 évben ez 97%-ot jelent. Az oka a lecsapolás, a bányászat, a feltöltés és a vízrendezés. Az itt található rész is egykoron sokkal nagyobb volt, de mára beépült.

Egy kerekasztalú térkép megtekintése után egy kis hídon kelünk át, alattunk egy csatorna zubog. Hamarosan megérkezünk a körsétány indulópontjához, ahol a javasolt irány az óramutató járása szerinti, így bal felé érdemes kezdeni. Itt egyből egy impozáns faszerkezethez érünk, amely két oldalán látványos bemutató található a lápvidékről, s annak lakóiról.

Elmegyünk egy kisebb nádas mellett, majd a víz felett haladva olvashatunk a tőzegről, a tőzeges talajról, annak felhasználásáról, és megismerkedünk a lidércfénnyel is. Átsétálva egy kék torony alatt, egy kilátóhoz érünk. A tetejéről a környék szomszédos házainak teteje és a lápvidék egy része látható be. Ha szerencsések vagyunk, több madarat is észrevehetünk. Megéri itt fenn pár percig csöndben figyelni.

Tovább, egyenesen haladva érdemes kétoldalt a víz felszínét vizslatni, s figyelni a természet hangját - ha a közeli utakról ki tudjuk szűrni az autók zörejét. Következő megállónk a madárfészek nevet kapta. Ezután egy kicsit elhagyjuk a láp vizes területét, hogy megérkezzünk a táj legmagasabb pontjára, ahol véget is ér a védett terület. Ezen homokos talajban ássa el a tojásait a mocsári teknős, amelyeket a nyár melege felmelegít, majd a kikelt kis teknősök nyár végén - ősz elején a tavak felé veszik az irányt.

A pallókon visszasétálva lassan bezárjuk a kört. Közben az itteni növényvilágról tudhatunk meg többet, például a puhafaligetről. Lassan visszatérünk a nyárfákhoz, ahol a körút kezdődött: bezárul a láp felett vezető körösvény. Ugyanazon az ösvényen, ahonnan jöttünk, a hídon átkelve visszatérünk a kiindulási pontként jelzett fatákolmányhoz, az áruház parkolója széléhez.

Ott tartózkodásunkkor többen babakocsival jártak körbe.
Az áruház közelsége miatt valószínűleg sokan felkeresik ezt a helyet.

Ezt a kis kirándulást szeretném majd még más évszakban is megismételni. Megtekinteni, hogy milyen amikor az itteni állat- és növényvilág pezsgő életet él.

További fényképek, videók, sztorik, s érdekességek:
Facebook
Instagram